“ Hiç bir satranççı, hasmı ona fırsat vermedikçe oyunu kazanamaz.” sözü ile Alekhine satrançtaki hatalara dikkat çekmiştir.
Tutkulu oyuncular, çok fazla konum düşünürken gizli bir tehdidi kaçırabilir. Oyunda öyle kritik bir an gelir ki; iyi oyuncu bu anı sezer. Kritik anda olasılıklar artar, görmek zorlaşır. Sporcular, bu anı “ oyun gitti, gitti, geldi” diye tanımlar.
Kritik anda, durumu tehlikede olan oyuncu, şu hataları yapabilir: Hayal gücü zayıflığı, mental pasifize ve durumu iyi analiz edememe.
Mental pasiflik terimini açalım. Satranç oynarken ve maraton koşarken sporcuların enerji tüketimi birbirine benzerdir. Mental ve fiziksel yorgunluk benzer şekilde başlar, çünkü glikojen depoları boşalmıştır. Rekabetin çok güçlü olduğu yarışmalarda sporcular, güçlü bir fiziki kondisyona sahip olmalıdır.
Bazı oyunlarda sporcu hatasını telafi eder, hatalarından ders çıkarmayı bilir, daha sonra rakibi hataya zorlar. Satranççılar, fotografik hafızaya sahiptir. Önceki konumları, iyi hatırlar. “ Oyunun galibi, sondan bir önceki hatayı yapan oyuncudur.” ( Tartakower)
Hatalarımızı en aza indirmek disiplinli çalışma, otokontrol ile mümkündür. “ Hatasız kul olmaz” atasözü de bu durumu vurgular.
Hatasını kabul edip, kendini geliştirenlere ve gelişim gösterenlere ne mutlu. Satrançla ve sağlıkla kalınız.